Skip to main content

Affiliate marketing môže vaše podnikanie potiahnuť do lepších čísel

od | máj 19, 2023 | Blog

Pre podnikanie v online potrebujeme využívať viacero predajných kanálov. Jedným z čoraz obľúbenejších reklamných kanálov je affiliate marketing. Vaše produkty alebo služby ponúka publisher.

Čo to je affiliate marketing

Princíp affiliate marketingu je jednoduchý. Vy ako predajca máte produkty a ponúkate ich v rámci svojej webstránky, na ktorú ťaháte ľudí z rôznych zdrojov. V prípade affiliate marketingu vaše produkty umiestňujú na svoju webstránku a sociálne siete affiliate publisheri. Z týchto bannerov a odkazov sa užívatelia prekliknú na vašu webstránku alebo eshop. Ak si zakúpia služby alebo tovar, publisher dostane za to províziu. Na tej sa dohodnete vopred. Samozrejme, ide o takých publisherov, ktorí zodpovedajú obsahu vášho podnikania. Napríklad na blogových stránkach o kúpeľniach môžete prostredníctvom affiliate marketingu ponúkať dlažby, sanitu či rôzne služby – navrhovanie kúpeľní a ich realizáciu. Podobne to funguje pri eshopoch. Ak predávate napríklad smartfóny, môžete svoje bannery umiestniť na špecializovanej stránke o smartfónoch. Takto vám z ďalšieho zdroja prichádzajú ľudia, ktorí si môžu zakúpiť vaše služby a produkty.

Kto je to publisher a prečo by ste ho mali osloviť

Affiliate publisher je tvorca online obsahu, ktorý umiestňuje na svojej webstránke (alebo viacerých) a na sociálnych sieťach. Áno, je to niečo ako influencer, ale nie úplne. Kvalitný obsah publishera pritiahne veľa ľudí. Ak sa v takomto obsahu nachádzajú relevantné odkazy, bannery, či videá na vaše služby a produkty, ľudia ich radi využijú. Zväčša ide o dlhodobejšiu spoluprácu medzi predajcom a publisherom. Cieľom je, aby sa zákazníci preklikli do eshopu alebo webstránky so službami a tam si nakúpili.
Až vtedy publisher dostáva odmenu – províziu až z predaja. Ide teda o princíp CPA – cena za akvizíciu. Pre vás to znamená, že aj publisher má záujem na tom, aby sa z odkazov na jeho stránkach produkty a služby predávali. Výška provízie je na dohode medzi vami a publisherom. Eshopy spravidla volia isté percentá z predaja, prípadne, ak je marža pevná, stanovia si presnú sumu, ktorú potom vyplácajú. Ak napríklad cez publisherov budete zbierať kontaktné formuláre, odporúčame sa dohodnúť na cene za 1 vyplnený formulár. Nech sa rozhodujete pre akýkoľvek spôsob vyplácania, vždy však jasne definujte podmienky za akých províziu vyplatíte a jej výšku.

Cez affiliate marketing môžete získavať kvalitné leady

V affiliate marketingu nemusí ísť však len o predaj tovarov. Publishera môžete využiť aj pri získavaní nových mailových kontaktov do newslettera. Rovnako vám môže pomôcť s akvizíciou zákazníkov na stiahnutie ebooku či odoslanie kontaktného formulára. Základná akvizícia sa deje na stránke alebo sociálnej siete publishera, realizovanie udalostí (odoslanie kontaktu, stiahnutie ebooku a pod.) sa deje na vašej webstránke.

Začnite dnes – nájdite si správnu sieť a dobrých publisherov

Rozbehnutie takéhoto projektu je časovo náročnejšie. Prvé relevantnejšie výsledky sa dostavia po pár mesiacoch. Investícia do takéhoto marketingu sa však oplatí. Publisher si totiž vyberie produkty, ktoré ho zaujali. Umiestni ich na svoje webstránku a z nej sa potom prekliknú záujemcovia – zákazníci k vám. Za predaj má províziu, preto má záujem, aby zákazníci nakupovali.

Ako teda začať?

Najjednoduchšie je si nájsť kvalitnú affiliate sieť, kde sú všetci publisheri. Podľa preferencií si vyberiete tých, s ktorými chcete spolupracovať. Sieť slúži obom stranám aj na kontrolu preklikov či odmeňovanie cez provízie. Najznámejšia sieť na Slovensku je Dognet.

Zaškolíme vás do affiliate marketingu a pomôžeme vám nájsť vhodnú sieť pre váš biznis. Spojte sa s nami. Pripravíme vám najlepšie možné riešenie.

Zaujal vás článok a radi by ste posunuli svoje podnikanie na ďalší level?

Autor článku
Rastislav

Rastislav