Skip to main content

Viete, ako ochrániť svoj Facebook pred útokom hackerov?

od | sep 16, 2021 | Facebook

Chráňte sa pred útokmi hackerov

Pri klikaní na neznáme adresy a odkazy riskujete stratu prístupu k vlastným účtom na Facebooku. Či už k osobnému profilu alebo k stránke. Ak prostredníctvom svojho facebookového účtu spúšťate reklamy, mali by ste myslieť na bezpečnosť vašich dát.

Po hacknutí býva celý proces niekedy veľmi rýchly. Hackeri sa pustia do vašej karty ako žraloci a peniaze zneužijú na vlastné reklamné kampane. Môže sa stať, že stratíte prístup k svojmu osobnému profilu a rovnako aj k stránkam, ktoré spravujete. Klikajte preto na rôzne odkazy uvážene. Ak sa vám čosi nepozdáva, jednoducho na odkaz zabudnite.

Prelomia ho?

O prelomení dvojstupňového overenia k Facebookovým profilom sa diskutovalo viackrát na marketérskych fórach. Účty napádajú heckeri a ak majú príležitosť zmocnia sa ich aj napriek silnému zabezpečeniu – či už cez overovací kód prostredníctvom mobilu alebo aplikácie. Dôvody sú rôzne, napríklad chýbajúci antivírusový program.

Posledné prieskumy ukazujú, že smartfón má každý tretí Slovák. S tým súvisí aj výrazné používanie internetu a samozrejme, sociálnych sietí. Koľko ľudí má však vo svojom počítači, notebooku či smartfóne nainštalovaní kvalitný antivírusový program? Online scannery na vírusy vám síce vystopujú ich prítomnosť, no len v danom momente, kedy vykonávate kontrolu. Hrozbu z pofidérnych odkazov nedokážu detekovať.

hacknutie Facebooku

Klikajte len na to, čo poznáte

Môžete mať dvojstupňové overenie, ale ak nemáte v počítači nainštalovaný antivírový program, nie ste veľmi chránení. Stačí kliknúť na odkaz, ktorý sa tvári dôveryhodne, a hackeri získajú prístup do vášho počítača a teda aj do vašich účtov.

Facebook vás cez označenie v príspevku nikdy nebude kontaktovať

Ak spravujete facebookové stránky, zrejme sa vám občas stane, že vás Facebook označí vo svojom príspevku. Vyzve vás k tomu, aby ste urýchlene urobili akciu, lebo vašu stránku zmaže alebo zablokuje. Zapamätajte si –  Facebook vás nikdy neoznačí v príspevku. S akýmkoľvek problém sa s vami spojí cez váš email alebo Facebook schránku, ku ktorej máte prístup len vy. Všetky označenia v príspevku, ktoré od vás vyžadujú kontaktné údaje a ďalšie zásahy do vášho súkromia sú podvodné. Neklikajte na ne, ignorujte ich.

Čo ak som klikol na podvodnú stránku

Ak ste spanikárili a zľakli sa, že príde o stránku a klikli na podvodný odkaz, čo najskôr zmeňte svoje prístupové heslo. Je to najdôležitejší krok a mal by zabrániť heckerom dostať sa k vášmu účtu. Skúste aj cez tento odkaz od Facebooku – zabezpečte si ho tu. V prípade, že sa vám nedá už heslo zmeniť, zablokujte vašu platobnú kartu, ktorú máte v reklamných účtoch. Buď cez internetbanking alebo telefonátom do banky.

Kontaktujte Facebook support

V prípade, že máte už iba podozrenie, že váš účet niekto hackol, kontaktujte čo najskôr podporu na Facebooku. Ak máte možnosť, spravte printscreen všetkých zmien, ktoré nastali. Odporúčame preto, aby v Business manageri boli vždy dvaja administrátori s dvojstupňovým overením.

Facebook Support by vám mal pomôcť s problémom a zväčša peniaze, o ktoré ste prišli hacknutím aj vráti.

Chráňte svoje údaje, držte vaše zariadenia v bezpečí

Napadnutiu hackermi sa môžete úspešne brániť. Využite všetky možnosti pre zabezpečenie vášho počítača, notebooku či smartfónu. Správne nastavenie firewall, antivírusový program, klikanie na dôveryhodné odkazy, dvojstupňové overenie pri prihlasovaní. Týmito krokmi minimalizujete riziko, že sa do vášho Facebookového účtu alebo do Facebook stránky dostane niekto nepovolaný a narobí nenávratné škody.

Zaujal vás článok a radi by ste posunuli svoje podnikanie na ďalší level?

Autor článku
iFOCUS

iFOCUS

Vieme, že pre niekoho môže byť digitálny marketing nočná mora, my v iFocuse ho však milujeme. Pomáhame firmám a ich značkám dlhodobo rásť. Hľadáme priestor, kde sa dajú vďaka správne urobenej optimalizácii web stránok či reklame na Google, Facebok, Instagrame či LinkedIn navýšiť firemné zisky a dosiahnuť ciele. S radosťou prijímame všetky výzvy, pretože iba tak dokážeme spoločne s našimi klientami rásť.