Skip to main content

8 otázok, ktoré chcú návštevníci vášho webu zodpovedať do 10 sekúnd

od | feb 23, 2024 | Blog, e-commerce

Prvý dojem má väčší význam, ako si myslíme. Keď potenciálni zákazníci navštívia vašu webovú stránku, máte len krátky okamih, aby ste ich zaujali a udržali ich pozornosť. Máte približne 10 sekúnd na to, aby ste zodpovedali najkritickejšie otázky, ktoré sa pravdepodobne v ich mysli vynárajú. Neúspech v tejto oblasti môže viesť k vysokému percentu odchodov a strate príležitostí na predaj.

Čo predávate?

Predstavte si, že zákazník vstúpi do vášho obchodu, no nájde prázdne police a zmätených zamestnancov. Presne takto pôsobí vaša webová stránka, keď jasne neodpovedá na základnú otázku: Čo predávate?
Ako sa uistiť, že vaša stránka na ňu jasne odpovedá? Produkty alebo služby prezentujte na domovskej stránke pomocou:

Čistého a pútavého loga: Dizajn je dôležitý, ale kľúčová je zrozumiteľnosť. Nech vaše logo vizuálne reprezentuje vašu značku.

Stručnej a atraktívnej titulky: Vyhnite sa žargónu a príliš technickej reči. Oslňte cieľovú skupinu jasným a jednoduchým jazykom.

Kvalitných vizuálov: Fotografie a obrázky dokážu okamžite sprostredkovať informácie a upútajú pozornosť. Ukazujte, nevysvetľujte!

Prečo by im malo záležať? Presvedčte návštevníkov o hodnote vašej ponuky

Po tom, čo návštevníci zistia, čo predávate, vynorí sa im v hlave ďalšia otázka: „Prečo by mi na tom malo záležať?“ Inými slovami, čo z toho budú mať oni? Práve tu je priestor na to, aby ste vyzdvihli výhody a hodnotu vašich produktov alebo služieb.

Zvážte použitie krátkeho presvedčivého odseku alebo zoznamu s odrážkami, ktorý načrtne jedinečné výhody výberu vašej firmy. Ponúkate úsporu nákladov, pohodlie, kvalitu alebo iný atraktívny benefit? Dajte jasne najavo, prečo sú vaše ponuky pre vašu cieľovú skupinu dôležité.

Komunikujte výhody zrozumiteľne. Vysvetlite, ako vaše produkty alebo služby dokážu vyriešiť konkrétne problémy, naplniť potreby alebo skvalitniť život vašich zákazníkov. Použite presvedčivý jazyk. Vytvorte pútavý text, ktorý zdôrazní, prečo sú vaše ponuky dôležité. Podeľte sa o skúsenosti reálnych zákazníkov.

Koľko to stojí?

Pri cenách je kľúčová transparentnosť. Návštevníci chcú vedieť, koľko u vás minú. Aj keď nemusíte na domovskej stránke zverejniť podrobné ceny každého produktu alebo služby, mali by ste poskytnúť aspoň všeobecnú predstavu.

Zvážte použitie fráz ako „Od XY€“ alebo „Dostupné možnosti za prijateľné ceny.“ Ak máte limitovanú časovú ponuku alebo špeciálnu zľavu, nezabudnite ju výrazne zvýrazniť. Vždy sa však uistite, že informácie o cenách sú ľahko dostupné prostredníctvom jasného odkazu alebo tlačidla, ktoré vedie na stránku s cenami s podrobnejšími informáciami.

Čo odlišuje vašu značku od ostatných? Vyjdite z davu!

V online svete plnom konkurencie je kľúčové vyčnievať z davu. Návštevníci pravdepodobne porovnávajú vašu webovú stránku s webmi vašich konkurentov. Preto musíte jasne ukázať, prečo je vaša značka tou najlepšou voľbou.

Ponúkate vašim produktom a službám, výnimočný zákaznícky servis alebo pútavý príbeh vašej značky. Použite presvedčivý jazyk a vizuály na priblíženie vašej jedinečnosti. Pomocou storytellingu zaujmite návštevníkov a nadviažte s nimi osobné spojenie.

Vyznám sa na vašej stránke?

Používateľský zážitok je na prvom mieste. Ak je vaša webová stránka mätúca alebo sa po nej návštevníci ťažko navigujú, odídu s frustráciou (a to určite nechcete). Uistite sa, že rozloženie a navigácia vašej stránky sú intuitívne a užívateľsky prívetivé. Neuromarketingová anlýza môže byť vašou záchranou.

Vyhnite sa preplnenosti. Uistite sa, že položky ponuky sú logicky usporiadané a označenia sú jasné a priamočiare. Nepreťažujte návštevníkov príliš veľkým množstvom možností. Užívatelia by mali okamžite pochopiť, kde nájdu základné informácie ako sú produkty, služby, informácie o nás a kontaktné údaje.

Implementujte responzívny dizajn, ktorý sa bez problémov prispôsobí rôznym zariadeniam a veľkostiam obrazovky. Tým zaistíte, aby sa návštevníci po vašej stránke mohli pohodlne pohybovať, či už používajú laptop alebo smartfón.

Kto všetko používa váš produkt?

Mocný nástroj na budovanie dôvery a dôveryhodnosti sú referencie. Návštevníci vašej stránky budú vašej firme s väčšou pravdepodobnosťou dôverovať, ak uvidia, že iní už z vašich produktov alebo služieb profitovali.

Recenzie zákazníkov, odporúčania alebo prípadové štúdie. Zvýraznite všetky známe značky alebo logá spoločností či organizácií, ktoré využijú vaše ponuky a produkty. Tým návštevníkom poskytnete uistenie, že sa správne rozhodli, keď zvolili vašu značku.

Môžem vám dôverovať?

Vytvorte návštevníkom pocit bezpečia. Dôvera je základom každej úspešnej online transakcie. Návštevníci vašej stránky musia mať pocit, že je na nej bezpečne a že s ich osobnými údajmi sa bude zaobchádzať s maximálnou starostlivosťou.

Certifikáty, odznaky alebo akékoľvek ocenenia, ktoré vaša firma získala. Okrem toho je pre vybudovanie dôvery nevyhnutná jasná a transparentná politika ochrany osobných údajov. Uistite sa, že na domovskej stránke je ľahko dostupný odkaz na vaše zásady ochrany osobných údajov.

Ako vás kontaktujem?

Na záver by návštevníci mali vedieť, ako vás zastihnúť. Či už majú otázku, potrebujú pomoc alebo chcú niečo kúpiť, mali by rýchlo nájsť vaše kontaktné údaje.

Na svoju domovskú stránku zahrňte sekciu „Kontaktujte nás“ s nevyhnutnými kontaktnými údajmi, ako je telefónne číslo, e-mailová adresa a prípadne aj fyzická adresa. Pre tých, ktorí uprednostňujú komunikáciu prostredníctvom vašej webovej stránky, implementujte kontaktný formulár. Skvelou možnosťou na poskytnutie okamžitej pomoci je aj podpora live chatu s chatbotom.
V rýchlom svete digitálu je udržanie pozornosti návštevníkov webovej stránky náročnou úlohou. Riešením ôsmich kľúčových otázok, ktoré sme v tomto blogovom príspevku diskutovali, môžete výrazne zlepšiť používateľskú skúsenosť vašej webovej stránky a zvýšiť pravdepodobnosť premeny návštevníkov na verných zákazníkov.

Zdroj: Red Website Design blog

Zaujal vás článok a radi by ste posunuli svoje podnikanie na ďalší level?

Autor článku
Dario Domin

Dario Domin

Som kreatívny a inovatívny stratég, ktorý pomáha podnikom a organizáciám dosahovať ich ciele. Som presvedčený, že kreativita a inovácia sú kľúčom k úspechu v digitálnom marketingu. Tvorenie nových nápadov a vecí ma napĺňa radosťou a entuziazmom.