Skip to main content

Focusky #41 – Novinky z digitálneho marketingu

od | feb 14, 2024 | Blog, Focusky

Ahojte! Sme si pre Vás opäť pripravili novinky, ktoré vyšli  za poslednedný mesiac. V digitálnom marketingu sa stalo viacero zaujimavých udalostí a my sa samozrejme o to s vami opäť podelíme.

YouTube testuje alternatívne farebné feedy pre prémiových používateľov 

Tím 9 to 5 Google sa vydal na farebnú púť v rámci YouTube, testujúc nový prístup k triedeniu videí podľa farebnosti. To znamená, že váš kanál môže mať teraz farebný nádych, ktorý ste si vybrali. Či už sú to jasné odtiene červenej, zelenej alebo modrej, teraz môžete dať svojmu prehliadaniu obsahu vlastný farebný nádych.

Ak ste medzi tými vyvolenými,  môžete si vytvoriť svoj vlastný farebný kanál. Výber farby vám prinesie nový spôsob prehliadania, ktorý je zameraný na vaše farebné preferencie.

Hoci to možno znie trochu nezvyčajne, môže to byť zaujímavý spôsob objavovania obsahu. Ale ako to ovplyvní váš osobný zážitok na YouTube? S otázkou, či farby majú niečo spoločné s témou videí, je to naozaj trochu zvláštne. Ale možno sú niektorí používatelia v hre práve pre túto farebnú atmosféru.

Novú funkciu momentálne využívajú iba odberatelia služby služby YouTube Premium. Ale ako bude táto novinka úspešná? To je farba pre iný príbeh.

Zdroj: Socialmediatoday

 

Decentralizovaná sociálna aplikácia Bluesky je teraz dostupná pre všetkých používateľov

Po dlhej ceste očakávania je tu nakoniec Bluesky, dezentralizovaná verzia Twitteru, pôvodne podporovaná samotným Twitterom. Dnes sa vám otvára možnosť vyskúšať si ju, keďže aplikácia vystupuje z beta verzie len pre vyvolených. 

Bluesky sa podobá Twitteru, no namiesto vtáka má motýľa vo svojom logu. Toto nie je len náhoda, keďže pôvodný tím Bluesky vyšiel zo zástupcov Twitteru a teraz sa osamostatnil po tom, ako aplikáciu odkúpil Elon Musk.

Doteraz bola aplikácia Bluesky prístupná len cez pozvánky, no dnes si ju môžete zaregistrovať a vytvoriť si profil na alternatívne správy v reálnom čase.

Prečo by ste si mali apku nainštalovať? Záleží to na vašom pohľade na decentralizovaný web a na tom, či vám záleží na kontrole nad svojimi údajmi a skúsenosťami v aplikácii.

Spoločnosť Bluesky to vysvetľuje takto: „Vaše online skúsenosti nekontroluje jedna spoločnosť. Na Bluesky si môžete ľahko prispôsobiť svoje sociálne skúsenosti, či už ide o časovú os alebo filtre obsahu.“ Tento mesiac spustia experimentálnu verziu, vďaka ktorej bude sieť otvorená a prispôsobiteľná. Na Bluesky budete mať slobodu voľby a právo odísť, nie ste podriadení rozmarom súkromných spoločností alebo algoritmov čiernych skriniek.

Threads tiež experimentuje s podobnou myšlienkou, umožňujúc používateľom zverejňovať príspevky v rôznych decentralizovaných aplikáciách cez protokol ActivityPub. Bluesky používa iný protokol, takže zatiaľ nie je plne aplikovateľný. Avšak ide o posun k väčšej kontrole a demokratizácii internetu.

Tieto služby dávajú používateľom väčšiu kontrolu a ešte viac demokratizujú web. To by mohlo viesť k vytvoreniu jedinej online prítomnosti s možnosťou prenášania všetkých údajov do inej aplikácie alebo ich vymazania. Avšak, existujú obavy, či to bude fungovať, keďže niektoré komunity sa stretli s problémami, keď dosiahli určitý rozsah.

Zdroj: Socialmediatoday

 

Instagram umožní zrušiť nahrávanie Stories

Instagram prináša malú, ale veľmi užitočnú inováciu. Teraz umožňuje zastaviť nahrávanie príbehu, keď ešte prebieha.

Keď počas vytvárania príbehu stlačíte tlačidlo Zdieľať, zobrazí sa nové tlačidlo, ktoré vám umožní zastaviť nahrávanie príbehu pred jeho dokončením.

Táto možnosť vám umožňuje rýchlo reagovať a predchádzať chybám alebo iným problémom, ktoré môžu nastať. Často sa stane, že v príbehu urobíte preklep, zabudnete označiť profil alebo urobíte iné chyby, ktoré si všimnete až počas procesu nahrávania. Preto možnosť rýchlo zastaviť zverejňovanie a opraviť tieto chyby ocení každý správca profilu na Instagrame.

Táto nová funkcia je už k dispozícii v najnovšej verzii aplikácie.

Zdroj: Newsfeed

 

 

Instagram umožňuje používateľom vytvárať vlastné nálepky z príspevkov zo statických obrázkov

Instagram práve pridal novinku, ktorá má potenciál zmeniť spôsob, ako interagujete s obsahom. Teraz môžete vystrihnúť prvky z príspevkov so statickými obrázkami a vytvoriť z nich nálepky, ktoré následne môžete použiť vo svojich vlastných príbehoch a reláciách.

Nová funkcia „Vytvoriť vystrihnutú nálepku“ je prístupná z ponuky s tromi bodkami na akomkoľvek verejne zverejnenom statickom príspevku. Po jej aktivácii systém Instagramu identifikuje zaostrenú entitu na obrázku, ktorú môžete následne uložiť ako samostatnú nálepku.

Táto inovácia prichádza v dobe, keď sa viac ako kedykoľvek predtým zameriavame na kreatívne využitie vizuálov. Podobnú možnosť výrezu obrázkov nedávno pridala aj aplikácia WhatsApp, a tak sa dá očakávať, že toto rozhodnutie poskytne užívateľom ešte viac priestoru pre svoju fantáziu.

Avšak, treba brať na vedomie aj niektoré obmedzenia. Vzhľadom na to, že väčšina obsahu na Instagrame teraz tvoria videá, nájsť statické obrázky môže byť trochu náročnejšie. Okrem toho, aby ste mohli vytvoriť nálepku z príspevku vo feede, musí autor povoliť túto možnosť. To môže byť v niektorých prípadoch obmedzené až na základe nastavení profilu.

Aj napriek týmto obmedzeniam je táto nová funkcia pohľadom do budúcnosti aplikácie Instagram. Možnosť vytvárania vlastných nálepiek z príspevkov by mohla podnietiť kreativitu užívateľov a viesť k novým spôsobom, ako zdieľať a využívať vizuálne prvky v aplikácii. V konečnom dôsledku to môže posilniť aj komunitu a kultúru zdieľania na platforme.

Zdá sa, že sa Instagram snaží prispieť k rozvoju kreatívneho prostredia a poskytnúť užívateľom nové možnosti pre ich vlastné vyjadrenie.

 

 Zdroj: Socialmediatoday

 

 

Zaujal vás článok a radi by ste posunuli svoje podnikanie na ďalší level?

Autor článku
Dario Domin

Dario Domin

Som kreatívny a inovatívny stratég, ktorý pomáha podnikom a organizáciám dosahovať ich ciele. Som presvedčený, že kreativita a inovácia sú kľúčom k úspechu v digitálnom marketingu. Tvorenie nových nápadov a vecí ma napĺňa radosťou a entuziazmom.